Какво е глутен и как да се храним без него?

Разговорът за глутена през последните години стана почти неизбежен – все повече хора споделят, че се чувстват по-добре, когато го избягват, а по рафтовете на магазините все по-често виждаме надписа „без глутен“. Но какво всъщност стои зад това понятие и защо предизвиква толкова въпроси? За едни глутенът е безобиден компонент от храната, за други – причина за дискомфорт, подуване или умора след хранене. Нарастващият интерес към темата идва не само от хората с доказана непоносимост, а и от всички, които търсят по-лек и балансиран начин на хранене. В тази статия ще разгледаме какво представлява глутенът, как можем да се храним пълноценно без него и кои продукти от асортимента на Нак Маркет са подходящ избор за хора, които искат да намалят или изключат тази съставка от менюто си.
Какво е глутен и защо някои хора имат глутенова непоносимост?
Глутенът е белтък, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и техните производни. Той придава еластичност на тестото и мекота на готовите изделия – именно благодарение на него хлябът е пухкав, а пастата – стегната и гладка. За повечето хора глутенът не представлява проблем, но при други организмът не успява да го разгражда правилно. Това може да доведе до подуване, тежест, умора или други неразположения след хранене.
Най-сериозната форма на непоносимост е целиакията. При нея имунната система възприема глутена като заплаха и атакува тъканите на тънките черва. Дори малки количества могат да причинят дискомфорт, подуване, болки в корема, умора или анемия. При други хора се наблюдава т.нар. глутенова чувствителност – състояние, при което няма увреждане, но се проявяват сходни симптоми като тежест, подуване и проблеми с концентрацията. Нараства и броят на хората, които споделят, че се чувстват по-енергични и по-леки, когато изключат храни, съдържащи глутен, от менюто си. А той от своя страна, се съдържа в много повече продукти, отколкото предполагаме. Затова е важно да знаем не само какво представлява глутенът, но и къде се среща, за да можем съзнателно да подбираме храната си и да се чувстваме добре.
Как да се храним без глутен: основни продукти и избягване на скрити източници
Да се храним без глутен не означава да се лишаваме от вкус или разнообразие. Всъщност, основата на едно пълноценно меню без глутен е позната на всички ни – натурални, качествени продукти, които не минават през излишна обработка. Такива са месото, рибата, яйцата, млечните продукти, оризът и картофите. Те по природа не съдържат глутен и могат спокойно да бъдат част от ежедневното меню.
В Nak Market поддържаме богата селекция от такива храни. Сред тях са италианските меса Negri, известни с традиционните си рецепти и висококачествено месо без добавени глутенови съставки. Продуктите на Negri се приготвят по автентична технология, която запазва вкуса на истинските италиански деликатеси, без излишни добавки. Те са отличен избор за хора, които искат да се хранят естествено и пълноценно, без компромис в качеството.
Към тях можем да добавим селектирани италиански сирена, които по природа са без глутен, тъй като се произвеждат само от мляко, сол и закваска. В същото време, някои от най-разпознаваемите марки вече предлагат безглутенови продукти, за да задоволят търсенето на пазара.
Винаги трябва да се проверява съдържанието на продуктите, за да се избегнат т.нар. „скрити източници“.
За тези, които не искаме да се отказваме от любимата си паста, Нак Маркет предлага разнообразие от безглутенови пасти и брашна – оризови, царевични и смесени варианти, които се държат отлично при готвене и запазват автентичния италиански вкус.
И отново – важно е да се избягват т.нар. „скрити източници“ на глутен – сосове, панировки и готови храни. При съмнение винаги проверявайте етикета.
Сладки и десерти без глутен: вкусни варианти за всяко меню
За любителите на сладкия вкус, често безглутеновата диета е свързана със сериозно изпитание на волята. За щастие, производителите на сладкарски изделия осъзнаха необходимостта да предложат на пазара и продукти, които комбинират вкус, качество и внимание към състава. В Nak Market ще откриете подбрани десерти без глутен, подходящи както за ежедневна закуска, така и за специални поводи. Можете да изберете бисквити и сладки изделия на основа оризово или царевично брашно, както и био барове с ядки и сушени плодове. За любителите на домашното готвене Нак Маркет предлага безглутенови брашна, с които можете да приготвите ароматни кексове, палачинки или мъфини.
Възможностите са много – важното е да избирате внимателно и да откриете любимите си вкусове в света на сладките без глутен.
Къде да откриете вашите любими продукти без глутен
Храненето без глутен е лесно, когато знаете откъде да започнете. Посетете нашите обекти на Нак Маркет в Пловдив:
- Кършияка – ул. Мария Кюри 8;
- Смирненски – ул. Кръстю Раковски 27;
- Кючук Париж – ул. Македония 99;
и открийте богат избор от качествени продукти без глутен.
Нови публикации
Абонирайте се
Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи за най-новите ни продукти и оферти.